بررسی بازی FIFA 21

فیفا ۲۱ چند روز پیش منتشر شد تا فصل فوتبال مجازی طرفدارانش هم آغاز شود. با زومجی و بررسی بازی همراه باشید تا ببینیم امسال این بازی فوتبال در چه وضعیتی به‌سر می‌برد.

سری فیفا، به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین شبیه‌ساز‌های فوتبال در دنیای بازی‌های ویدیویی، سال‌های سال روی پلتفرم‌های مختلف میزبان علاقه‌مندان این ورزش بوده و صد البته که در این مدت روز‌های پُرفراز و نشیبی را هم پشت سر گذاشته است؛ به طوریکه گاهی یکه‌تاز بازی‌های فوتبال بوده و گاهی هم ضعیف‌تر از رقیب دیرینه یعنی PES عمل کرده است. اگر سال‌های اخیر را در نظر بگیریم، پس از اینکه EA موتور بازی را به فراست‌بایت تغییر داد، هرچند بازی از حیث جلوه‌های بصری پیشرفت محسوسی داشت و میزبان حالت‌های بازی جدیدی شد، ولی خب ایراد‌های غیرقابل انکاری هم پیدا کرد که در راس آن‌ها، روند عجیب و یکنواخت گیم‌پلی بازی بود. همچنین پیشرفت نسخه‌های بازی در این سال‌ها نسبت به نسخه قبلی، به‌شکلی نبود که باب میل همه کاربران باشد.

حال این مجموعه فوتبالی، به فیفا ۲۱ رسیده که قرار است نسخه‌ای مشترک بین نسل هشتم و نهم باشد. فیفا ۲۱، اثری است که از یک طرف حسابی بخشی از کاربرانش را خوشحال خواهد کرد و از طرفی هم با برخی مشکلات آشنای این سری در سال‌های اخیر روبه‌رو است. پیشنهاد می‌کنم ابتدا بررسی ویدیویی بازی را تماشا کنید تا بعد هم مفصل به‌سراغ جزییات بازی برویم:

بازیکنان فیفا را کاربرانی با انتظارات مختلف تشکیل می‌دهند. درست است که در سال‌های اخیر افراد زیادی جذب تجربه آنلاین بازی و مخصوصا حالت آلتیمیت تیم شده‌اند، ولی هنوز هم کم نیستند بازیکنانی که دوست دارند فیفا را برای تجربه آفلاین آن و مثلا بازی کردنش با دوستان در دورهمی‌ها یا حتی بازی کردن بخش‌هایی مثل کریر خریداری کنند. درواقع تناقضی که بالاتر و در جلب رضایت کاربران هم به آن اشاره کردیم، دقیقا برگرفته از همین مسئله است.

اما از هر دسته از کاربران بازی که باشید، این اتفاق‌نظر را داریم که مهم‌ترین ویژگی در یک بازی فوتبال، ارائه گیم‌پلی جذاب و باکیفیت است. درواقع طی سال‌های گذشته، فیفا در این زمینه همیشه با مشکلاتی دست‌وپنجه نرم کرده است؛ تا جایی که حتی خیلی‌ها فوتبالی را که PES ارائه می‌کند، به آن ترجیح می‌دهند. این قضیه بیشتر از هر چیز، از یکنواخت بودن روند بازی ناشی می‌شود. به طوریکه مثلا در فیفا ۱۹، پس از گذشت مدتی از انتشار بازی روند آن کاملا مبتنی بر ارسال‌های بلند و استفاده از ضربات سر شده بود یا در فیفا ۲۰، آپدیت‌های EA در طول سال تغییرات عجیب و غریبی در گیم‌پلی بازی ارائه کرد و کار به جایی رسید که در اواخر بازی، همه فقط با کارهایی از قبیل فرار از کناره‌ها و دادن پاس‌های کوتاه به داخل محوطه جریمه خیلی راحت به گل می‌رسیدند. چنین روندی کاملا در تضاد با روح واقعی فوتبال است که در آن هر تیمی ممکن است با تاکتیک‌ها و سبک خاصی بازی کند که کاملا متمایز است و نتیجه هم می‌دهد و همین هم باعث می‌شود تا فوتبال، ورزشی سراسر هیجان و شگفتی باشد و این همه طرفدار در جهان داشته باشد.

خب خبر خوب اینکه فیفا ۲۱، بدون اغراق از حیث گیم‌پلی و ارائه تجربه‌ای جذاب از فوتبال، متعادل‌ترین نسخه‌ای است که حداقل در چند سال اخیر از این سری شاهد بودیم. پیش از انتشار، سازندگان خبر از یک سری ویژگی‌های جدید در گیم‌پلی دادند که برگرفته از بازخورد‌های کاربران بود و خب به‌نظر می‌رسد که از این نظر، EA تا حد زیادی به وعده‌هایش هم عمل کرده است. منظورم از این حرف، این نیست که گیم‌پلی بازی کاملا بی‌نقص و در حد ایده‌آل است؛ هنوز هم بازی با مشکلاتی در زمینه فیزیک روبه‌رو است که مثلا باعث می‌شوند گاهی تکل‌های موفق هم باز توپ را به بازیکن حریف تقدیم کنند یا فرضا خطا‌های عجیب و غریب قطعا نیاز به آپدیتی برای بهتر شدن وضعیت دارند. اما با تمام این تفاسیر، مشهود‌ترین نکته در گیم‌پلی فیفا ۲۱ این است که روند بازی اصلا و ابدا مبتنی بر یک مکانیک ثابت و مشخص نیست و بازیکنان با درک مختلفی که از فوتبال بازی کردن دارند، می‌توانند کارهای دلخواه‌شان را در این شبیه‌ساز انجام بدهند

یکی از ویژگی‌هایی که EA برای گیم‌پلی بازی معرفی کرده بود، تاثیر داشتن سبک بازی بازیکنان مختلف فوتبال در بازی بود و این مسئله به وضوح در تجربه بازی دیده می‌شود. برای مثال، شاید همگی این تصور را مخصوصا در روز‌های ابتدایی بازی داشته باشیم که بازیکنان سرعتی خیلی راحت می‌توانند از سد بازیکنان کُند بگذرند و دردسرساز باشند. اما در عمل، با اینکه سرعت مولفه مهمی در بازی است، ولی به همین میزان مدافعین نسبتا کند هم شانس برتری در نبرد‌های یک دربرابر یک را دارند. مثلا فابینیو، هافبک دفاعی باشگاه لیورپول، با اینکه بازیکن سریعی نیست ولی دقیقا مثل دنیای واقعی خیلی خوب در وسط زمین فضا‌ها را پوشش می‌دهد و کار‌هایی مثل قطع پاس یا تکل‌زنی را انجام می‌دهد. این ویژگی در مورد بازیکنان دیگر هم صدق می‌کند و یکی از اصلی‌ترین تاثیرات آن در تجربه بخش آلتیمیت تیم دیده می‌شود که به بازیکنان اجازه می‌دهد تا بدون تمرکز کردن روی فقط یک سری ویژگی‌های خاص در بازیکنان، بتوانند تیم‌شان را با ترکیبی متنوع از بازیکنان بسازند.

بحث متعادل‌تر شدن گیم‌پلی بازی و تمرکز نداشتن آن روی فقط مولفه‌هایی خاص، در راه‌های رسیدن به گل هم دیده می‌شود. برای مثال، بازیکنان به همان میزان که می‌توانند با دادن پاس‌های سریع و کوتاه از وسط زمین به دروازه حریف نزدیک شوند، سانتر از کناره‌ها هم راه موثر دیگری برای رسیدن به گل است و به همین میزان، می‌توانید روی شوت‌های از راه دور بازیکنانانی که قدرت شوت بالایی دارند هم حساب کنید. این تنوع در سبک بازی، باعث شده تا هیجان خوبی را در کلیت بازی هم شاهد باشیم؛ دیگر مثل سال گذشته خبری از گیمر‌هایی که تیم‌شان را در عمیق‌ترین حالت دفاعی قرار می‌دادند و با جمع کردن بازیکنان‌شان داخل محوطه جریمه خودی تجربه بازی را برای حریف عذاب‌آور می‌کردند نیست؛ چرا که اگر با چنین شیوه‌ای بازی کنید، بازیکن حریف می‌تواند روی ارسال‌ها یا شوت‌های پشت محوطه حسابی شما را اذیت کند و در نتیجه مجبور خواهید بود از جلوتر دفاع کنید تا جلوی این موارد را بگیرید و خب همین هم منجر شده تا شاهد مسابقاتی با ریتم و هیجان بالا در بازی باشیم که دروغ چرا پس از مدت‌ها و مخصوصا ماه‌های عذاب‌آور آخر فیفا ۲۰، تجربه لذت‌بخشی از فوتبال بازی کردن در فیفا ارائه می‌دهند.

جدا از این، ویژگی‌های جدید دیگر گیم‌پلی بازی مثل قابلیت Agile Dribbling به بازیکنان دریبل‌زن این اجازه را می‌دهد تا با دریبل‌های ریز مدافعین را آزار دهند و هرچند این ویژگی کمی نیاز به بهبود تعادل دارد، اما ویژگی به‌ظاهر جزئی ولی تاثیرگذاری در بازی است. یا سیستم بهبود‌یافته ضربات سر، باعث شده تا دیگر شاهد از دست رفتن تمام موقعیت‌های سرزنی مثل فیفا ۲۰ نباشیم و بتوانیم روی ضربات سر هم دروازه حریف را تهدید کنیم. همچنین باید اشاره‌ای به سیستم فرار‌های خلاقانه (Creative Runs) هم داشته باشیم که شدیدا ویژگی مهارت‌محوری است و اگر بتوانید به شیوه‌های مختلف اجرای آن عادت کنید، می‌توانید خیلی خوب بازیکنان هم‌تیمی را در موقعیت‌های گل‌زنی قرار بدهید. وقتی همه این موارد را در رابطه با گیم‌پلی بازی کنار هم قرار دهیم، می‌توان تجربه کلی فیفا ۲۱ را در دو صفت مهارت‌محور و متعادل توصیف کرد. دروغ چرا سال‌های پیش، همیشه پس از انتشار بازی امیدوار بودیم تا EA خیلی زود با انتشار آپدیت‌هایی گیم‌پلی آن را به تعادلی نسبی برساند ولی خب امسال، شرایط دقیقا برعکس است و بیشتر دوست داریم که سازنده‌ها خیلی به روند فعلی آن دست نزنند و فقط با رفع مواردی جزئی مثل مشکلات داوری، بتوانند همین شرایط متعادل و هیجان‌انگیز را در ادامه هم حفظ کنند.

admin
ارسال دیدگاه